Werkvormen

De natuurgeneeskundige consulten bij Perishte bestaan uit een combinatie van verschillende werkvormen.
Deze werkvormen verbonden met de vijf natuurgerichte principes:

1. Energie

-De anamnese (intakegesprek)

-Bio-energetische methode

-Ontspanningsmassage

-Energetische massage

-Acupressuur

-DEIR technieken

-Reiki

-MIR-methode (in opleiding)

2. Prikkeloverdracht

-DEIR technieken

-MIR-methode (in opleiding)

3. Drainage

-
Bio-energetische methode

4. Voeding

-
Deir technieken

5. De psyche en het (on)bewust ziekmakende gedragspatroon

-
Reiki

-MIR-methode

-Deir technieken

-Meditatie (Tibetaanse Chinee meditatie – in opleiding)

Bio-energetische methodiek
Net zoals de andere lichaams gerichte behandelsvormen, gaat "bio-energetica" uit van de eenheid van lichaam en geest. Volgens de theorie van bio-energetica worden negatieve levenservaringen in de vorm van spierspanning 'opgeslagen' in het lichaam. Deze spanningen kunnen geblokkeerd raken in diverse plaatsen in het lichaam, zoals in de rug of in de nek. Uiteindelijk leiden dergelijke spanningen tot een negatief lichaamsgevoel, minder beweeglijkheid, een moeizame ademhaling en een verstoorde lichamelijke energiestroom. Ook kunnen er spanningen in het lichaam en in sociale relaties ontstaan, en kan de stemming, vitaliteit, levenslust en het zelfvertrouwen negatief worden beïnvloed.

Binnen de bio-energetica, ook wel "Bio-energetische analyse" genoemd, is het concept van levensenergie belangrijk. De essentie van levensenergie is de voortdurende cyclus tussen spanning en ontspanning, tussen opladen en ontladen. Deze energiestroom kan worden geblokkeerd door spanningen in het lichaam, waardoor de beschikbare energie niet vrijuit kan worden gebruikt. Bio-energetische methodiek is erop gericht door middel lichamelijke oefeningen het evenwicht in de energiestroom terug te brengen en blokkades op te heffen.

Acupressuur
In de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen een twaalf- of veertiental energiebanen (meridianen), die in de vingertoppen en tenen eindigen. Elke energiebaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en andere organen en spieren. Een energiebaan heeft een aantal punten, deze punten noem je acupressuurpunten. Door op deze punten te drukken kun je de hoeveelheid energie toe- of af laten nemen in de organen.
Acupressuur wordt meestal met de duim of vingers uitgevoerd. Deze behandelmethode werkt heel ontspannend en kan de dagelijkse pijnen weg nemen. De hoeveelheid aan behandelingen hangt af van de pijn die de persoon heeft.

Kruidenstempel massage
Is een heerlijke massage voor een diepe ontspanning van lichaam en geest. Allereerst worden de kruidenstempels gevuld met kruiden en vervolgens verwarmd. De huid neemt de werkstoffen van de kruiden op in het lichaam dat zorgt voor een verwarmend, reinigend en kalmerend effect. De heerlijke geur van kruiden laat de geest tot rust komen. Even heerlijk genieten en relaxen.

De kruidenstempel is een massage met warme tot hete kruidenbundels gevuld met reinigende, activerende en ontspannende kruiden. De warmte van een kruidenstempel activeert de doorbloeding. Elke graad meer dan onze lichaamstemperatuur, verhoogt dan ook de stofwisseling met 15 %. De bloedvaten verwijden zich, de huid wordt intensiever doorbloed. De lymfebanen, die onder de huid liggen, worden gestimuleerd waardoor het lichaam beter kan worden gereinigd. Drink daarom voor en na de behandeling veel water om de afvalstoffen de gelegenheid te geven het lichaam te verlaten. Lichaamsenergie kan weer gaan stromen en dat is belangrijk want door de energetische blokkades kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Je lichaam wordt aangezet om beter te functioneren en tegelijkertijd tot rust gebracht.

Kruidenstempel massage is een massage om u vrij te maken van stress en dagelijkse spanningen. Een wegwijzer naar innerlijke balans en ontspanning. De kruidenstempel heeft een gezonde uitwerking op spieren en gewrichten. Het brengt verlichting bij vormen van reuma, jicht en spierpijn.

Hotstone massage
Zoals het woord al zegt, een massage met warme stenen. De temperatuur van de stenen waarmee de massage gegeven wordt zal om en nabij de 40-45 graden liggen. De Hotstone massage wordt gegeven met afgeronde basaltstenen. Dit zijn vulkanische stenen die door invloed van water en zand door de eeuwen heen glad gepolijst zijn.

De stenen verwarmen het lichaam plaatselijk. Het stimuleert processen en kan daarom ontgiften, genezen, ontspannen, bewust maken. Het veroorzaakt ook circulatie van vloeistoffen en transpiratie. Het gebruik van veel stenen verhoogt de lichaamstemperatuur, wat aangenaam en verwarmend kan zijn en bovengenoemde processen veroorzaakt. Door de stenen op specifieke plaatsen te leggen kan het warmte effect ook doelbewust toegepast worden, bijvoorbeeld op chakra's, meridianen, koude plekken, plaatsen die aandacht nodig hebben.

De behandeling: Eerst worden er een aantal stenen op u neergelegd. Deze stenen laten het lichaam wennen aan de warmte en hebben een ontspannende werking. Vervolgens wordt het lichaam ingesmeerd met olie om de stenen goed te laten glijden over de huid.
De massage bestaat voornamelijk uit lange rustige en cirkelvormige strijkende bewegingen.

Ik begin met plaatsing van de stenen aan de voorkant van het lichaam.
Op elk chakra punt 1. Terwijl deze stenen je lichaam opwarmen geef ik een massage met een steen aan beide armen en handen. Vervolgens zal ik de voeten behandelen met 1 steen aan de onderkant van de voet en tussen de tenen elk een steentje geklemd waar ik ook de drukpunten zal meenemen van de lymfeklieren.

Dan is er een momentje van rust voor u en kunt u lekker wegdoezelen onder het genot van rustgevende muziek, terwijl de stenen hun werk doen.

Na het rustmoment haal ik de stenen weg en zal u zich omdraaien op de buik.
Nu plaats ik de stenen langs uw ruggengraat middels een massage. Nadat alle stenen zijn geplaatst op de rug en ze hier hun warmte en energie kunnen afgeven zal ik de benen masseren met een steen. Na deze beenmassage zal ik de stenen op de rug weer weghalen en is de massage ten einde.

Lichaamsgerichte psycho methodiek
Lichaamsgerichte psycho methodiek heeft als uitgangspunt, dat er samenhang is tussen lichaam, gedachten, emoties en gevoelens. In de Westerse psychomethodiek is deze benadering relatief nieuw; in de Oosterse tradities is onderlinge beïnvloeding van de lichamelijke en geestelijke gezondheid in feite al duizenden jaren een gangbare theorie. Eenzijdige beïnvloeding van de geest op het lichaam, oftewel de psychosomatiek, werd al beweerd in de 18e eeuw door Hieronymus David Gaubius. J.V. Brady[1] toonde in 1971 aan dat apen onder psychische druk maagzweer kunnen krijgen. Ook niet-wetenschappelijk is de invloed van mens en geest evident. Voorbeelden zijn de invloed van seksuele gedachten op het lichaam en de invloed van lichamelijke pijn op de geest.
De voornaamste grondlegger van lichaamsgerichte psycho methodiek is Wilhelm Reich. Andere ontwikkelaars op dit terrein zijn Moshé Feldenkrais, Alexander Lowen, Stanley Keleman en John Pierrakos. Reich ontdekte in het lichaam verhardingen in de vorm van spierspanningen en blokkades, waarmee het fysieke organisme op verdrongen gevoelens zou reageren. Hij noemde dit lichaamspantsers. Reich ontwikkelde tevens een karaktertheorie gebaseerd op eerder werk van zijn leraar Sigmund Freud waarbij niet alleen de psyche maar ook het lichaam werd betrokken. Hij nam waar dat bepaalde karakterstructuren zich ook lichamelijk uitdrukten zoals in de lichaamsbouw, de motoriek en expressie. Volgens Reich zou de psychomethodiek zich niet alleen met de psyche moeten bezighouden maar ook met het lichaam in de vorm van intensief ademen, bewegen en expressiviteit. Onder impuls van de new age-beweging kwamen er allerlei therapeutische varianten die echter ver af staan van de huidige wetenschappelijk onderbouwde methodiekën (zoals cognitieve gedragsmethodiek) - voorbeelden zijn: bio-energetica, emotioneel lichaamswerk, rebirthing, rolfing, postural integration en primalmethodiek.

Emotioneel Lichaamswerk
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Emotioneel lichaamswerk)
Emotioneel Lichaamswerk is een lichaamsgerichte therapeutische methode c.q. levenswijze, waarin door middel van lichaamsoefeningen en introspectie getracht wordt de geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren. Emotioneel Lichaamswerk vindt zijn oorsprong in het werk van Alexander Lowen en Virginia Satir, grondlegger van enkele eerste theorieën in de gezinsmethodiek. Emotioneel Lichaamswerk kent veel gemeenschappelijke kenmerken met bio-energetica.
De aanduiding Emotioneel Lichaamswerk is beschermd. Er worden veel cursussen en trainingen aangeboden vanuit Emotioneel Lichaamswerk. Belangrijke bestanddelen van het lichaamswerk zijn ademhalingsoefeningen, inspannings- en ontspanningsoefeningen en groepsgesprekken. Men leert doelen in het leven te formuleren en na te gaan welke hindernissen men te boven wil komen. Of dit ook lukt, is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie van de deelnemers en de intentie waarmee men aan een cursus begint. Er zijn vele vormen van emotioneel lichaamswerk. Ook zijn er vele levensfilosofieën die een variant van emotioneel lichaamswerk hebben zoals de ayurveda en de Sweda.